Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2010 16:50 - Ямайка
Автор: pikso Категория: Туризъм   
Прочетен: 14054 Коментари: 6 Гласове:
22


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg




image


image


image

 

Ямайка е островна държава в Карибско море, част от архипелага на Големите Антилски острови. Първите заселници на острова са местните индианци араваки, които принадлежат към същата група с онова местно население, което Колумб среща, когато стъпва за пръв път в Новия свят. Когато мореплавателят посещава Ямайка през 1494 г., той обявява острова за испанско владение и постепенно поробва местното население. Повечето от тях умират от болести, донесени от европейците и от непосилният труд, на който биват подложени. По-късно на острова биват докарани като роби много африканци и по тази причина днес повече от 90% от населението на Ямайка са с африкански произход. През 1670 г. контрол над острова поема Великобритания и той остава британска колония до 1962 г. Днес Ямайка е екзотична дестинация за романтични ваканции, изпълнена със слънце и безкрайни плажове, известна най-вече като родина на регето и на легендарния Боб Марли.


image


Когато слънцето потъне зад хоризонта, на екзотичния остров започва да кипи горещ нощен живот. Както може да се очаква, най-често могат да се чуят латино ритми и традиционното реге, които тук са у дома си. Най-горещите точки след залез слънце стават Очо Риос, Негрил и Монтего Бей, макар по заведенията да могат да се видят повече туристи, отколкото местни хора, като изключим участниците в програмите, танцьорите и певците. Макар Ямайка да е позната най-вече като остров на карибската музика, в някои клубове могат да се чуят още джаз, денс, сока, хип-хоп и R&B. На много места стиловете се смесват и не е необичайна гледката на танцуващи салса двойки в единия клуб, докато в съседния се вихрят на хаус музика.



Повечето от местните коктейли се правят с ром, който е специфичен местен "специалитет". Той се прави от остатъчните продукти на захарната тръстика (меласа) и тръстиков сироп, чрез процес на ферментация и дестилация. Към коктейлите се добавят екзотични съставки, като например плодови сокове и резенчета пресен плод. Един от най-големите производители на ром на острова е компанията Appleton Estates, която води началото си още от времето, когато Британия поема контрола над Ямайка от Испания. Тук се произвежда ром още от 1749 година, като някои видове са отлежавали повече от три десетилетия. Сградата, в която се произвежда напитката е и желана туристическа дестинация за онези, които искат да научат повече за производството и историята й. Онези пък, които предпочитат практиката пред теорията, могат да поемат своята доза ром чрез чаша пина колада, май тай или дайкири, изтегнати на плажа на брега на Карибско море. Освен с рома, Ямайка е известна и с още една местна напитка – тинг, която се произвежда на острова от 1976 година и която представлява безалкохолна напитка с вкус на грейпфрут. Тук можете да намерите и джинджифилова бира – тъй като Ямайка е сред най-големите производители на джинджифил, тази напитка с лек вкус на шампанско е доста разпространена сред местното население.


image


Ямайка съчетава екзотика, лукс и местна култура, за да даде на своите посетители разнообразни възможности да се насладят на своя престой на острова. Северният и източният бряг са особено подходящи за онези, които искат да прекарат ваканцията си в луксозна обстановка, тъй като тук се намират множество курорти с всякакви възможности за забавление. Тук обаче трудно може да се намери свободно място на плажа, тъй като бреговата линия е пренаселена с туристи. Най-застроени с курорти са Негрил, Ментего Бей и Очо Риос, като тук могат да се намерят хотели от всякакъв вид – нови и стари, свръх луксозни и по-скромни, местни и част от световни хотелски вериги. Туристите имат избор между услуги ол-инклузив, които включват всички необходими неща (храна, стая, забавления), и такива, при които потребителят избира за какво да плати и кое няма да използва. Има избор и за вида на курорта – такъв, подходящ за цялото семейство, романтични места за младоженци или хотели с активен нощен живот за авантюристи. За туристите, които желаят да се откъснат от шума и тълпите, специалистите препоръчват да се насочат към малките градчета и селища, избягвайки навътре към вътрешността на острова, далеч от бреговете и огромните курорти.


Ямайка е родина на световноизвестния реге изпълнител Боб Марли, който е познат със своите релаксиращи латино ритми. Бавният и мелодичен музикален стил сякаш отразява цялостния начин на живот на острова – тук хората често закъсняват, спират се да поговорят с непознат, отделят време за обикновените неща, дори когато ги чака неотложна работа. В забързаното ежедневие на цивилизацията, Ямайка изглежда като оазис на забавен каданс. Местните хора са винаги готови да отговорят на въпроса ви, да посъветват непознат и да си побъбрят с туристите. Традициите на острова са свързани с гостоприемството, което е и основната черта, която различава Ямайка от останалите острови на Карибите. Приятелското отношение, спокойствието и безгрижието са черта, от която много западни туристи могат да се научат да живеят по-спокойно.


Въпреки лежерния манталитет на местните, обаче, туристите трябва да вземат някои предпазни мерки – има места извън курортите и известните на туристите атракции, които могат да бъдат доста опасни. Това важи особено за тъмната част от денонощието. Кингстън например е очарователен град за онези, които искат да опознаят по-добре ямайската култура и традиции, но посетителите в него трябва да подбират внимателно местата, които посещават. Както всяка развиваща се страна, Ямайка също има проблеми с бедността, наркотиците и насилието.


Във времената на Великите географски открития търговските връзки между Европа и Азия стават по-бързи и ефективни – тогава джинджифилът отново се завръща на сцената на подправките, а по-късно се разпространява и в тропическите части на Америка. Именно там, и по-точно в Ямайка, започва да се отглежда висококачествен джинджифил, може би най-добрият в цял свят. Макар да не е местна растителна култура, той бързо става част от уникалните ямайски смеси от подправки, наречени джърк (jerk). С тези смеси се маринова свинското и пилешкото месо, като подправките се втриват на сухо, преди месото да бъде опечено на слаб открит огън.


Смята се, че тази традиция води началото си от средата на 17 век, от традициите на т.нар. марони (горски негри) - робите-бегълци, които се установяват на островите в Карибския басейн. Подготовката на месото включва дълго опушване, което някога е играло основна роля, а днес е част от вкуса на храната. Така приготвени ястия могат да се намерят в цяла Ямайка, като е добре да търсите места, в които месото се готви на открито. На острова има и друга практика на приготвяне на храната – итал, която се свързва с местната религия растафари (религиозно учение, възникнало сред бедното чернокожо население на Ямайка) и се практикува широко на острова. Този начин на хранене изключва солта, месото, консервантите, оцветителите, подправките и всичко изкуствено. Затова не само любителите на пикантно приготвено месо, но и вегетарианците могат да намерят тук вкусни деликатеси, сготвени по ямайска рецепта.



За онези, които предпочитат пасивната почивка, островът предлага великолепни плажове, тропически лукс и много слънце. За онези пък, които искат да изкарат ваканцията си активно, Ямайка крие неочаквани възможности. Тук можете да се изкачите по водопадите Дънс-Ривър – водна каскада до Очо Риос, която се влива в океана.


Друга интересна възможност е скачането от скалите на брега на океана, което може да се направи в Негрил , в Rick’s Cafй. Височината на скалите е 10 метра, но достатъчно зрелищно е даже само да наблюдавате как другите скачат в лазурните води на Карибско море. Туристите могат да се отдадат и на спускане по зип линия, гмуркане с шнорхел, спускане с кану. риболов в открито море, езда, дори плуване с делфини. За онези, които предпочитат да допринесат с труда си за по-добър живот на местните хора, Ямайка предлага множество възможности за присъединяване към програми за доброволци, като това е чудесен и нестандартен начин да се опознае местната култура и традиции.


                          image



Тагове:   Ямайка,


Гласувай:
22



Следващ постинг
Предишен постинг

1. trolllpower - Много грозно.
13.11.2010 17:36
Много грозно.
цитирай
2. mnogoviobi4am - Прекрасно е. Жалко, че никога не съм ...
13.11.2010 18:19
Прекрасно е. Жалко, че никога не съм била там.
цитирай
3. ka4ak - :)))
13.11.2010 20:30
Препоръчвам дестинацията,супер е!:)))
цитирай
4. анонимен - Я майка да пита
14.11.2010 02:29
дали не е Джамайка.

и пак да се върнеш там
цитирай
5. анонимен - okei e
24.01.2011 23:03
okei e
цитирай
6. анонимен - НЕВЕРОЯТНА КРАСОТА!!! :)))
06.12.2011 22:28
НЕВЕРОЯТНА КРАСОТА!!! :)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pikso
Категория: Туризъм
Прочетен: 100951
Постинги: 7
Коментари: 25
Гласове: 649
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930